Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό εξελίσσονται σε μια από τις πιο ελκυστικές ενεργειακές επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΦ για την ελληνική αγορά συστημάτων αυτοπαραγωγής είναι αρκετά ενθαρρυντικά, δείχνοντας μια άνοδο της τάξεως του 14% για τη χρονιά που μας πέρασε. Ενώ, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε μια από τις ηγέτιδες χώρες σε ό,τι αφορά τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το ενδιαφέρον του κλάδου στρέφεται τώρα στην αυτοπαραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή και τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) με θέμα την ιδιο-κατανάλωση στην Ευρώπη.
 
Έτσι, οι σύνδεσμοι εταιρειών φωτοβολταϊκών προχώρησαν σε κοινή διακήρυξη των θέσεων τους με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη την ανάπτυξη σταθερού, αξιόπιστου και μη μεροληπτικού νομοθετικού πλαισίου για το καθεστώς της αυτοπαραγωγής στην Ευρώπη.
 
Η ιδιο-κατανάλωση αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης και στόχος είναι να απολαμβάνουν τα πλήρη οφέλη της οι δυνητικοί καταναλωτές. Το κατάλληλο πλαίσιο λοιπόν, θα πρέπει να προβλέπει και να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και να παρέχει περισσότερη ασφάλεια στους ενεργειακούς καταναλωτές θωρακίζοντας τους κατάλληλα απέναντι στις αστοχίες του συστήματος, αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωση τους οι σύνδεσμοι εταιρειών φωτοβολταϊκών..
 
Ένα ακόμα πλεονέκτημα πίσω από την ιδιο-κατανάλωση είναι η τεχνολογική ανάπτυξη, που μπορεί να χαρίσει μια παγκόσμια πρωτιά στην Ευρώπη, μέσα από την ανάδειξη, για παράδειγμα, νέων επιχειρηματικών μοντέλων λόγω της αυξανόμενης εισχώρησης των μικρής-κλίμακας ΑΠΕ σε όλο το οικονομικό φάσμα, ενώ παράλληλα προάγει την ανταγωνιστικότητα προσφέροντας σταθερή, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
 
Τα οικονομικά οφέλη για την Ευρώπη είναι πολλαπλά. Πέραν της βιομηχανικής υπεροχής η Ευρώπη έχει να κερδίσει μέσα από την ιδιο-κατανάλωση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος εταιρειών φωτοβολταϊκών, σήμερα απασχολούνται γύρω στα 80.000 άτομα στον κλάδο, ενώ με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να απασχοληθούν έως και 150.000 ως το 2020, αριθμός διπλάσιος από τον σημερινό.
 
Έτσι, οι υπογράφοντες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτενή αναφορά όλων των δυνητικά ωφελουμένων μερών, που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο net-metering, από ιδιοκτήτες ακινήτων, ενοικιαστές μέχρι επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
 
Επιπλέον, η Ε.Ε. θα πρέπει να προωθήσει καινοτόμα επιχειρησιακά μοντέλα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα συμψηφίζοντας την ενέργεια που παράγουν με αυτή που καταναλώνουν αντιμετωπίζουν σταθερότερες τιμές ενέργειας και μειώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους.
 
Ακόμα καλούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναγνωρίσουν ότι το κόστος εγκατάστασης είναι αμελητέο σε σύγκριση με το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, εφόσον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εμπορεύσιμη.
 
Οι ιθύνοντες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιο-κατανάλωσης αποτελούν ενεργούς παίκτες τόσο στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης όσο και στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο.
 
Τέλος, στην κοινή διακήρυξη τους οι σύνδεσμοι εταιρειών φωτοβολταϊκών επισημαίνουν ότι οι πολίτες που χρησιμοποιούν την αυτοπαραγωγή θα πρέπει να λαμβάνουν το λιγότερο την προβλεπόμενη τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανανεώσιμες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο καθεστώς στήριξης.
 
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβούλιο είναι ενήμεροι για τις θέσεις και προτάσεις των ευρωπαϊκών συνδέσμων εταιρειών φωτοβολταϊκών και τώρα περιμένουμε τα επόμενα βήματα για τη σαφή θέσπιση του ευρωπαϊκού πλαισίου αυτοπαραγωγής.
 
energypress.gr