Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να φτάσουν φέτος οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και την αποθήκευση, τη στιγμή που οι αντίστοιχες στα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν πιέσεις, όπως αναφέρει η BNEF σε νέα της έκθεση.
 
Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις κατά το α’ εξάμηνο του έτους στις ΑΠΕ ανήλθαν διεθνώς σε 138,2 δις. δολάρια, μειωμένες κατά 1% ετησίως. Κατά το β’ τρίμηνο, όμως, αυξήθηκαν κατά 8%. Στο εξάμηνο, τα φωτοβολταϊκά είδαν τις επενδύσεις να μειώνονται κατά 19% στα 71,6 δις. ενώ των αιολικών αυξήθηκαν κατά 33% στα 57,2 δις. Ως λόγος για την πτώση στα φ/β προβάλλεται το χαμηλότερο κόστος της τεχνολογίας, αλλά και η ανάπαυλα στις εγκαταστάσεις της Κίνας.
 
Όπως εξήγησε ο Τζάστιν Γου, επικεφαλής της BNEF για την Ασία, “την 1η Ιουνίου, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε νέο κείμενο πολιτικής με το οποίο περιορίζει τις νέες εγκαταστάσεις φ/β με επιδότηση άμεσα. Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία πτώση των εγκαταστάσεων φέτος συγκριτικά με το ρεκόρ των 53 γιγαβάτ που σημειώθηκε πέρυσι”.
 
Ο αναλυτής Πιέτρο Ραντόια συμπληρώνει πως “αυτό μπορεί να σημαίνει επίσης υπερπροσφορά στην παγκόσμια παραγωγή φ/β και ακόμα εντονότερη πτώση των τιμών. Πριν την κινεζική ανακοίνωση, η ομάδα μας ανέμενε πτώση 27% στις τιμές των φ/β για φέτος. Πλέον αυξήσαμε το ποσοστό σε 34%, δηλαδή σε 24,4 σεντς/βατ διεθνώς”.
 
Με αφορμή τα παραπάνω, η BNEF θεωρεί πιθανό να υποχωρήσουν οι ετήσιες εγκαταστάσεις διεθνώς για πρώτη φορά στα χρονικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλα αυτά ότι η πτωτική τάση των τιμών των φ/β φέτος δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την εγχώρια αγορά, καθώς πολλοί επενδυτές “ποντάρουν” σε αυτή προκειμένου να προεξοφλήσουν τη βιωσιμότητα των έργων τους και να υποβάλουν κατάλληλες προσφορές στους διαγωνισμούς, όπως τον πρόσφατο που διενήργησε η ΡΑΕ. Αυτό αντανακλάται τόσο στις προσφορές και τη μείωση της μέσης τιμής που παρατηρήθηκε στη δημοπρασία, όσο και στον πρόσφατο αδειοδοτικό κύκλο που ολοκλήρωσε η Αρχή και περιείχε πάνω από 70 φωτοβολταϊκά πάρκα εταιρειών που ζητούν άδεια παραγωγής.
 
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι όσον αφορά τα αιολικά, η BNEF σημειώνει πως η άνοδος των επενδύσεων κατά το α΄ εξάμηνο αποδίδεται σε μεγάλες χρηματοδοτήσεις που έλαβαν χώρα σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Οι αμερικανικές επενδύσεις κατά το διάστημα αυτό έφτασαν στα 17,5 δις., αυξημένες κατά 121% ετησίως.
 
Τέλος, στις υπόλοιπες ΑΠΕ, δηλαδή τη βιομάζα, τα μικρά υδροηλεκτρικά, τη γεωθερμία και τα βιοκαύσιμα, η επένδυση κυμάνθηκε στα 0,7-1,2 δις. στο α΄ εξάμηνο με όλες τις τεχνολογίες να κινούνται πτωτικά εκτός από τα βιοκαύσιμα.
 
energypress.gr