Σε περισσότερους από 78 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050 υπολογίζεται να φτάσει ο όγκος των φωτοβολταϊκών απορριμμάτων και η αξία των οποίων θα μπορούσε να υπερβεί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια αν ανακυκλώνονταν και επέστρεφαν στην αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση “End of life management solar photovoltaic panels”, η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 από την Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας.
Βλέποντας το πρόβλημα να έρχεται και το οποίο θα είναι πιο ορατό από το 2030 και μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων πυριτίου. Ως εταίρος του προγράμματος, η εταιρεία Geltz Umelt – Technology, με έδρα στη Νότια Γερμανία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στην επεξεργασία λυμάτων, στην ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων και σε άλλους συναφείς τομείς. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναπτύξει μια υποδομή με την οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον όγκο των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών που ανακτώνται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στο τέλος της ζωής του.
“Το πιλοτικό εργοστάσιο είναι για την ώρα σε δοκιμαστική λειτουργία” αναφέρει ο Fabien Geltz, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Geltz Umwelt Technologie. “Η χωρητικοτήτα της μονάδας ανά κύκλο λειτουργίας αυξάνεται με αργούς ρυθμούς για να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την δοκιμαστική λειτουργία και η απόσπαση δεδομένων για την περαιτέρω βελτιστοποίηση”.
Οι σχεδιαστές του έργου ανέπτυξαν μια ενεργειακά αποδοτική διαδικασία πυρόλυσης, η οποία καταστρέφει τα ανεπιθύμητα πολυμερή στρώματα και επιτρέπει τον διαχωρισμό πολλαπλών υλικών, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του γυαλιού, του αργυρού, του χαλκού, του κασσίτερου και του πυριτίου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταστρέψουμε τα ενοχλητικά πολυμερή στρώματα, τα οποία καθιστούν το μηχανικό διαχωρισμό αδύνατο”, σημειώνει ο Geltz, μιλώντας στο pv magazine. “Αφού καταστραφούν τα πολυμερή μέσω της πυρόλυσης, έπειτα τα υλικά που απομένουν, μπορούν να διαχωριστούν χωρίς μεγάλη προσπάθεια με υπερσύγχρονες διαδικασίες μηχανικού διαχωρισμού. Μια άλλη πρόκληση παραμένει να ανακυκλώσουμε τα πολύτιμα μέταλλα όσο το δυνατόν πληρέστερα και με υψηλή καθαρότητα”.
Ο Geltz προσθέτει ότι οι τοξικές χημικές ουσίες που προκύπτουν από τη διαδικασία πυρόλυσης αντιμετωπίζονται επίσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. “Για να αποφευχθεί η δημιουργία διοξινών, τα καυτά καυσαέρια ψύχονται μέσω του φάσματος θερμοκρασίας, στο οποίο μπορούν να σχηματιστούν διοξίνες. Το υδροφθορικό οξύ εξουδετερώνεται με τον καθαρισμό του αερίου. “
Μετά από περαιτέρω δοκιμές για τη βελτιστοποίηση επιμέρους παραμέτρων της προαναφερόμενης διαδικασίας ανακύκλωσης, οι συνεργάτες του έργου εκτιμούν ότι η πιλοτική μονάδα θα μπορούσε να επεξεργαστεί έως και 50.000 μονάδες φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά έτος, ανακτώντας πάνω από το 95% των ανακυκλώσιμων υλικών. Εξασφαλίζοντας πλήρη λειτουργικότητα μέχρι το τέλος του 2018, ο Geltz δήλωσε ότι αναμένει το εργοστάσιο να φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας κάποια στιγμή μέσα στο 2019.
energypress.gr