Στα 16 GW έφτασε η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στην ΕΕ το 2022 και παρότι μεγαλύτερη κατά 40
% συγκριτικά με το 2021, αρκετά πίσω σε σχέση με το κενό που χρειάζεται να καλυφθεί, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030.
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε νέα αιολικά και οι παραγγελίες ανεμογεννητριών, μειώθηκαν το 2022, εξαιτίας των μη βοηθητικών παρεμβάσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την WindEurope, η ηγεσία της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών χρειάζεται να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δράσουν προληπτικά ώστε να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να της επιτρέψουν να αναπτυχθεί.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία εγκατέστησε τη μεγαλύτερη ισχύ ακολουθούμενη από τις Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο. Έτσι συνολικά στην Ευρώπη η νέα ισχύς έφτασε τα 19 GW το 2022, διαθέτοντας συνολικά δυναμικό αιολικής ενέργειας 255 GW.
Επιπλέον, το 87% αυτώ ήταν χερσαία, καθώς αναπτύχθηκαν μόνο 2,5 GW νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Δεν αρκούν για τους «πράσινους» στόχους
Την περίοδο 2023-2027 αναμένεται να εγκαθίστανται κατά μέσο όρο 20 GW ετησίως, συνολικά 129 GW. Ωστόσο, σύμφωνα με την WindEurope, προκειμένου να πιαστούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ, θα χρειαστούν κατά μέσο όρο 31 GW ετησίως, έως το 2030. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό εφόσον το μπλοκ συνεχίσει να απλοποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης, αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επενδύσει σε υποδομές και εξειδικευμένη εργασία για την ανάπτυξη των αιολικών
Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένονται να εγκατασταθούν 590 MW για φέτος, 330 MW για το 2024 και 410 MW για το 2025.
«Κλειδί» η αδειοδότηση
Η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών αδειοδότησης, όπως υπογραμμίζει όμως ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Giles Dickson, «η αδειοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί το νούμερο ένα εμπόδιο για την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη».
Έτσι, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η οδηγία για το χαρακτηρισμό των έργων ΑΠΕ ως «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος», καθώς και να ορίζεται σαφέστερα η διετής προθεσμία αδειοδότησης.
Πρόβλημα οι υπερβολικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας
Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί ότι το 2022 ανακοινώθηκαν μόλις 13 GW νέων επενδύσεων σε αιολικά πάρκα, ενώ ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό δεν έφτασε σε τελική επενδυτική απόφαση. Παράλληλα, οι παραγγελίες ανεμογεννητριών μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2021, σε 11 GW.
Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο ο υψηλός πληθωρισμός, που ανέβασε το κόστος των ανεμογεννητριών κατά 25-40%. Γι’ αυτό σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις τιμές στους διαγωνισμούς.
Επιπλέον, αρνητικά επέδρασαν και οι «μη χρήσιμες» παρεμβάσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την WindEurope, από επιμέρους κυβερνήσεις, οι οποίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Έτσι, καταλήγει πως η επικείμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει επειγόντως να αποκαταστήσει αυτή την εμπιστοσύνη, καθιστώντας σαφές ότι τα έκτακτα μέτρα είναι προσωρινά και πρέπει να ευθυγραμμίζονται μεταξύ των κρατών μελών. Τα CfD θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για τις νέες επενδύσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να δίνεται δυνατότητα να χρηματοδοτούνται έργα με PPAs εφόσον είναι περισσότερο ωφέλιμο για την αγορά.
(energypreess.gr)