Κοντά στα 16 μεγαβάτ ανέρχεται η ισχύς των έργων net metering που έχουν ενεργοποιηθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Από το Μάιο του 2015 που ξεκίνησε η σχετική πρωτοβουλία ως τον φετινό Απρίλιο, κατατέθηκαν 1800 αιτήσεις, εκ των οποίων το πράσινο φως έλαβαν οι 923 και μεταφράζονται σε 16 μεγαβάτ εγκαταστάσεων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περί το 50% των αιτήσεων υλοποιήθηκαν και οδήγησαν σε έργα, ενώ το μέσο έργο έχει ισχύ 15 κιλοβάτ.
Χαρακτηριστικό του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωρά το net metering είναι ότι κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018 υποβλήθηκαν μόλις 108 αιτήσεις, 69 έργα υπέγραψαν σύμβαση με το διαχειριστή και μόλις 18 ολοκληρώθηκαν. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο virtual net metering, καθώς μέσα στους τεσσερις πρώτους μήνες του 2018 υποβλήθηκαν 55 αιτήσεις και υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις, ενώ έγινε ενεργοποίηση δύο νέων έργων.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει των στοιχείων του ΣΕΦ, τα συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό είδαν την ισχύ τους να αυξάνεται πέρυσι κατά 6,5 μεγαβάτ (εκ των οποίων 110 κιλοβάτ ήταν με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό).
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί με τους οποίους κινείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με αυτοπαραγωγή οφείλεται εν πολλοίς στη διστακτικότητα των πολιτών εν μέσω κρίσης καθώς το κίνητρο είναι ενδιαφέρον: Ένα εμπορικό σύστημα αποσβένεται σε 6 με 7 χρόνια και ένα οικιακό σύστημα σε 8 με 10 χρόνια.
Από την άλλη, η αγορά αναμένει την Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για να ενεργοποιηθούν όσα ψηφίστηκαν με το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, δηλαδή η αύξηση της δυνατότητας μέχρι 1 MW, η πρόβλεψη για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και η ίδια η λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων.
energypress.gr