Παρά την κρίση, οι επενδύσεις στους αιολικούς πόρους της Ελλάδας είναι σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές στην Ευρώπη και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.
 
Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα περισσότερο και χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας. Αντίθετα, η «πράσινη» ενέργεια, κυρίως η αιολική ενέργεια, θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη που είναι ο κοινός στόχος τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών.
 
Η ελληνική πρόταση για τις δημοπρασίες εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RES) έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα εναπόκειται στα ελληνικά υπουργεία να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και τα είδη δημοπρασίας τους. Σύμφωνα με διάφορες πηγές Τύπου, οι αποφάσεις αυτές βρίσκονται στην τελική φάση.
 
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στην Ελλάδα (ΡΑΕ), παρουσίασε τις προτάσεις της για νέες δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η ΡΑΕ για το 2018 επιθυμεί, μεμονωμένα, 300 MW ηλιακής Φ/Β, 300 MW αιολικής ενέργειας και 400 MW συνδυασμένης ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής ισχύος, μέσω κοινής δημοπρασίας.
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε πραγματικά να το κάνει. Η χώρα είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες και πιο ανεμώδης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία μεγαλύτερη από 1400 kWh/m2 (σε σύγκριση με περίπου 1000 kWh/m2 στην Ολλανδία). Εξάλλου, η Ελλάδα δίνει τη θέση σε μερικά πολύ καλά αιολικά πεδία με ετήσιες μέσες ταχύτητες ανέμου 6 m/s και άνω.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξάνεται από έτος σε έτος, οπότε η αιολική ενέργεια μπορεί στο μέλλον να είναι ακόμη επαρκής για την εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
 
Για μια χώρα στην οποία, πριν από λίγα χρόνια, το 60% της ενέργειας προέρχεται από λιγνίτη (ένα από τα πλέον ρυπογόνα καύσιμα), το βήμα προς τα εμπρός είναι πολύ σημαντικό.
 
Ωστόσο, στο τέλος δεν είναι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και οι δυνατότητες των Ελλήνων γαιοκτημόνων, επενδυτών και κοινοτήτων να επωφεληθούν από τον άνεμο, να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη και, τελικά, να περάσουν από την κρίση.
 
Συντάκτης: Maarten Deutekom, υπεύθυνος για την ανάπτυξη έργων σε λύσεις αιολικής ενέργειας
 
Οι μηχανικοί της Wind Energy Solutions (WES) κατασκευάζουν πλήρως ολοκληρωμένες λύσεις ανεμογεννητριών για τους αγρότες, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες γης για να συμμετάσχουν άμεσα στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
 
Η γκάμα των προϊόντων της WES προσφέρει εξαιρετικές τεχνικές καινοτομίες και οικονομικές αποδόσεις της καλύτερης κατηγορίας. Διαθέτουμε πλήρη εμπειρία κύκλου ζωής από την σκοπιμότητα και τον προγραμματισμό στην εγκατάσταση, τη διαπίστευση και λειτουργία της Feed-In-Tariff και μπορεί να προσφέρει ένα ευέλικτο φάσμα επιλογών χρηματοδότησης από την απλή μίσθωση της γης έως την κοινή επιχείρηση και τη συνιδιοκτησία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.windenergysolutions.nl