Καινούργια στοιχεία για το πρώτο τέταρτο του 2018 δείχνουν μια αρχική πτώση των επενδύσεων σε συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας.
Ανάλυση από το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) σημειώνει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις έφτασαν τα 61.1 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 ή διαφορετικά σημείωσαν πτώση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, το 2017.
Συγκεκριμένα, η ηλιακή ενέργεια γνώρισε μείωση κατά 19% σε επενδύσεις ενώ στην αιολική ενέργεια καταγράφηκε αύξηση 10%.
Παρά την πτώση που σημειώθηκε στον κλάδο ηλιακής ενέργειας, η BNEF αναμένει η τεχνολογία να ξεπεράσειτο ρεκόρ των 98GW εγκατεστημένης ισχύος που σημειώθηκε, παγκοσμίως, κατά την περσινή χρονιά.
Η Jenny Chase, επικεφαλής για τα θέματα ηλιακής ενέργειας του BNEF, είπε: “Περιμένουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, να εγκατασταθούν περισσότερα ηλιακά συστήματα φέτος σε σχέση με το ρεκόρ του 2017. Δύο από τους βασικούς παράγοντες για κάτι τέτοιο, είναι αφενός η συνεχιζόμενη έκρηξη στην Κίνα τόσο για μεγάλης κλίμακας έργα όσο και για μικρότερα, όπως για παράδειγμα τοπικών διαστάσεων συστήματα φωτοβολταϊκών και αφετέρου η χρηματοδότηση πολύ μεγάλων ηλιακών πάρκων στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς η ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος διαρκώς βελτιώνεται”.
Από τις αναπτυσσόμενες χώρες προήλθαν οι καλύτερες ειδήσεις για την ηλιακή βιομηχανία κατά τους πρώτους μήνες του 2018. Ειδικότερα, είχαμε ένα έργο 800MW στο Μαρόκο, το Noor Midelt, για το οποίο κατέληξαν πρόσφατα σε οριστική συμφωνία. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι ένα μίγμα από ηλιακά και θερμικά πανέλα με επιπρόσθετες δυνατότητες αποθήκευσης.
Άλλα σημαντικά έργα είναι το ηλιακό πάρκο 709MW στην Ινδία, κόστους 660 εκατομμυρίων δολαρίων και το ηλιακό πάρκο στο βόρειο Μεξικό, ισχύος 404MW, με έναρξη των εργασιών κατασκευής τον Φεβρουάριο.
Γενικότερα, η Κίνα συνέχισε να απολαμβάνει την μερίδα του λέοντος σε επενδύσεις ΑΠΕ, με τις μετρήσεις να φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που το τεραστίων διαστάσεων, αυτό νούμερο, στην πραγματικότητα, αντιπροσώπευε μια πτώση 27% κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να τα πηγαίνουν καλά με 10.7 δισεκατομμύρια δολάρια να ‘ρίχνονται’ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε ρεπορτάζ του, νωρίτερα μέσα στο χρόνο, το Bloomeberg μετέδιδε ότι το τελικό νούμερο για το 2017 όσον αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ έφτασε τα 333 δισεκατομμύρια δολάρια. Μένει να δούμε αν το 2018 θα κινηθεί σε ίδια επίπεδα ή θα υπάρξει μεταβολή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ο Abraham Louw, επενδυτικός αναλυτής στο BNEF, συμπεραίνει ότι: “Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε μια πτώση στις ετήσιες επενδύσεις για την τρέχουσα χρονιά…περιμένουμε να δούμε που θα κυμανθεί η χρηματοδότηση για μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα σε Ην. Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία και Δανία, μέσα στους επόμενες μήνες”.
energypress.gr