Εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει παραγωγοί ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) κατά του νόμου του 2014 που «κούρεψε» τις ταρίφες των υφιστάμενων σταθμών, δηλαδή κατά του νόμου που έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως new deal.
Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις, η επιχειρηματολογία των παραγωγών ΑΠΕ εμφανίζεται ενισχυμένη, στο βαθμό που ο επόμενος νόμος με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η «χρέωση προμηθευτή» υιοθέτησε τους ισχυρισμούς βάσει των οποίων προσέφυγαν εναντίον του new deal.
Ποιο ήταν το επιχείρημα των παραγωγών ΑΠΕ όταν προσέφυγαν; Ότι η δημιουργία του ελλείματος του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ οφειλόταν στις δομικές στρεβλώσεις της αγοράς, από τις οποίες έχουν ωφεληθεί οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Και τούτο διότι οι προμηθευτές αγόραζαν ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ σε χαμηλότερη τιμή, συντελώντας έτσι στη δημιουργία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού.
Αυτή όμως ήταν και η επιχειρηματολογία, με βάση την αιτιολογική έκθεση, πάνω στην οποία βασίστηκε η θεσμοθέτηση της «χρέωσης προμηθευτή». Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, ενισχύει τη θέση των φωτοβολταϊκών παραγωγών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μια απόφαση που θα αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του new deal ανοίγει κυριολεκτικά τον ασκό του αιόλου, τη στιγμή που οσονούπω μηδενίζεται η λογιστική «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει να κρίνει την υπόθεση σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, όσον αφορά το παραδεκτό της αναδρομικής περικοπής των τιμολογίων αγοράς του «πράσινου» ρεύματος από το σύστημα.
Δεύτερον, όσον αφορά το ύψος της περικοπής. Εδώ οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι έπρεπε πρώτα να παρθούν μέτρα τύπου «χρέωσης προμηθευτή» και στη συνέχεια, εάν συνέχιζε να υπάρχει αναγκαιότητα περικοπών στις ταρίφες, αυτές να ήταν προσαρμοσμένες στις διαστάσεις του προβλήματος, συνεπώς μικρότερες.
Στη βάση αυτή μάλιστα έχει εγερθεί και θέμα κρατικής ενίσχυσης προς τους προμηθευτές, στο βαθμό που – όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες – η πολιτεία δεν είχε χρησιμοποιήσει ένα μέτρο (τη «χρέωση προμηθευτή») που στη συνέχεια η ίδια παραδέχτηκε ότι ήταν δίκαιο να ληφθεί.
Τρίτον, όσον αφορά τον τρόπο εσωτερικής κατανομής των βαρών στους παραγωγούς ΑΠΕ. Εδώ έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα παραδείγματα ανισοκατανομής των επιπτώσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνους τους παραγωγούς που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και κλήθηκαν να «πληρώσουν» στο πολλαπλάσιο την όποια επιδότηση είχαν πάρει.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η πολύ κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ (για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία στο Λειτουργό της αγοράς) αναμένεται σε μια περίοδο που τα θέματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το λογιστικό έλλειμμα μηδενίζεται και η «χρέωση προμηθευτή» υπεραποδίδει δημιουργώντας από τον Ιανουάριο του 2018 ένα αξιοσημείωτο πλεόνασμα.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, υπάρχουν ωστόσο και διερευνητικές κινήσεις για αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού της «χρέωσης προμηθευτή».
energypress.gr