Για την χρονιά που διανύουμε οι νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αναμένεται να φτάσουν τα 102.6 GW σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι που το σχετικό νούμερο έφτασε τα 99.1GW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης ηλιακής βιομηχανίας, SolarPower Europe, όπως καταγράφονται στο outlook για το έτος 2018 που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις της ένωσης προβλέπουν πως η Κίνα δεν θα φτάσει να αντιπροσωπεύει το περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης φέτος, σε αντίθεση με ότι είχαμε το 2017 και θα ενισχύσει το ηλιακό της δυναμικό με την προσθήκη μόλις 36 GW, ως αποτελέσμα των πρόσφατων αλλαγών που έγιναν στο σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, 14 χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εγκαταστήσουν φέτος πάνω από 1GW σε ηλιακή ενέργεια – ενώ κατά το περσινό έτος η αντίστοιχη ομάδα χωρών περιοριζόταν μόλις σε εφτά χώρες.
Παρουσιάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα του Global Market Outlook στο συνέδριο Intersolar Europe στο Μόναχο της Γερμανίας, ο πρόεδρος της SolarPower Europe, Christian Westermeier, είπε ότι ενδέχεται να περάσουν ένα με δύο χρόνια μέχρι η Κίνα να καταφέρει να λύσει τα θέματα που υπάρχουν σχετικά με το καθεστώς επιδοτήσεων για τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, οδηγώντας σε μέτριους ρυθμούς αύξησης, με 3% και 5% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα, προτού ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ηλιακών εγκαταστάσεων εκτοξευθεί στο 17%, το 2020.
Επιπλέον, η SolarPower Europe εκτιμάει πως οι νέες ηλιακές εγκατάστασεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για την περίοδο 2018-2022 θα φτάσουν περίπου τα 621.7GW, πράγμα που σημαίνει κατά μέσο όρο αύξηση, 124GW το χρόνο.
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν τα πράγματα στον ηλιακό τομέα στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, ο επικεφαλής του τμήματος Intelligence Market της SolarPower Europe, Michael Schmela, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις δυνατότητες φτάνοντας μόλις τα 5.91GW το 2017 και 5.89GW το 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον η εκτεταμένη ανάπτυξη του κλάδου στην Τουρκία και δεύτερον η “ηλιακή έξοδος” του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016. “Παρ’όλα αυτά τα 21 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέθεσαν στο ενεργειακό τους δυναμικό περισσότερη ηλιακή ενέργεια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο”, ανέφερε ο ίδιος. Κατά τα έτη 2018 και 2019, η ευρωπαϊκή αγορά ηλιακών αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ αύξησης 45% με 58% για τα δύο έτη αντίστοιχα.
Σε όλα τα σενάρια του Global Market Outlook 2018 καταγράφεται ισχυρότερη ανάπτυξη από προηγούμενες εκτιμήσεις. “Το 2017, η SolarPower Europe προέβλεπε αθροιστική εγκατεστημένη ισχύ 471 GW για το Μεσαίο Σενάριο του 2018, φέτος προβλέπει 505GW, πράγμα που είναι κατά 7% περίπου πιο ψηλά”. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο έως το 2021, η παγκόσμια συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 871GW, ποσό που είναι κατά 13% υψηλότερο από τις προβλέψεις του περασμένου έτους.
“Ενώ στο Μεσαίο Σενάριο, περιμένουμε η παγκόσμια παραγωγή ηλιακής ενέργειας να φτάσει το επίπεδο του terawatt το 2022, σύμφωνα με το Υψηλό μας Σενάριο, αυτό το επίπεδο θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί και ένα χρόνο νωρίτερα”, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Schema.
energypress.gr