Η αυξανόμενη χρήση κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία σε όλο τον κόσμο θα είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία τονίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση πολιτικής για τη βελτίωση της αποδοτικότητα της ψύξης.
Μια νέα έκθεση του IEA – “Το μέλλον της ψύξης” – δείχνει ότι χωρίς νέα πρότυπα αποτελεσματικότητας ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια “κρύα κρίση” από την αύξηση της ζήτησης για ψύξη τις επόμενες δεκαετίες.
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από κλιματιστικά αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, απαιτώντας νέα δυναμικότητα ηλεκτρισμού ισοδύναμη με τη συνδυασμένη ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ιαπωνίας σήμερα. Το παγκόσμιο απόθεμα κλιματιστικών σε κτίρια θα αυξηθεί σε 5,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, από 1,6 δισεκατομμύρια σήμερα – που αντιστοιχεί σε 10 νέες AC που πωλούνται κάθε δευτερόλεπτο για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Η χρήση κλιματιστικών και ηλεκτρικών ανεμιστήρων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε κτίρια ανά τον κόσμο – ή το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Όμως, καθώς τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η αύξηση της ζήτησης εναλλασσόμενου ρεύματος στις πιο θερμές περιοχές προβλέπεται να αυξηθεί. Η χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον τομέα της βιομηχανίας και ο ισχυρότερος κινητήρας για τα κτίρια έως το 2050.
Η παροχή ενέργειας σε αυτα τα ACs έρχεται με μεγάλο κόστος και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των νέων AC μπορεί να ποικίλει ευρέως. Για παράδειγμα, τα AC που πωλούνται στην Ιαπωνία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά κανόνα 25% αποδοτικότερα από εκείνα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Οι βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης από τη ζήτηση AC στο μισό μέσω υποχρεωτικών προτύπων ενεργειακής απόδοσης.
Η έκθεση προσδιορίζει βασικές ενέργειες πολιτικής. Σε ένα σενάριο αποτελεσματικής ψύξης, το οποίο είναι συμβατό με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, διαπιστώνει ότι με αυστηρά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και άλλα μέτρα όπως η επισήμανση, η μέση ενεργειακή απόδοση του αποθέματος των AC σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να διπλασιαστεί από τώρα εως και το 2050. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την ανάγκη κατασκευής νέων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.
Η πιο αποτελεσματική ψύξη θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, καθιστώντας την πιο προσιτή, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη και εξοικονομώντας μέχρι και 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά, καύσιμα και έξοδα λειτουργίας.
Η αύξηση της ζήτησης για ψύξη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στις πιο θερμές περιοχές του κόσμου.
Σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων νοικοκυριών διαθέτουν κλιματιστικό. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, περισσότερο από το 90% των νοικοκυριών διαθέτει κλιματισμό, σε σύγκριση με μόλις 8% των 2.8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα πιο καυτά μέρη του κόσμου.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συμβαίνει σε χώρες όπως η Ινδία – όπου το μερίδιο των AC στο μέγιστο φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να φτάσει το 45% το 2050, από 10% σήμερα. Αυτό θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να καλύψουν τη μέγιστη ζήτηση ισχύος τη νύχτα, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ηλιακή τεχνολογία φωτοβολταϊκών.
constructionclimatechallenge.com