Ζήτημα ωρών ή – έστω – ημερών είναι η δημοσίευση σε ΦΕΚ των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, υπογραφτεί ήδη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούν τις απαραίτητες Συμβάσεις των επενδυτών αιολικής ενέργειας με ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Πρόκειται για τη Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης και τη Σύμβαση Συμμετοχής στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Το θέμα είναι κυριολεκτικά φλέγον για ένα μεγάλο αριθμό αιολικών επενδύσεων (υπολογίζεται ότι συνολικά αριθμούν ισχύ περί τα 1400 MW) για τις οποίες έχουν ήδη υπογραφεί Συμβάσεις Σύνδεσης και τώρα οι ιδιοκτήτες τους μπορούν, μέχρι τέλος του χρόνου, να υπογράψουν και τις νέες Συμβάσεις ώστε να κατοχυρώσουν το feed in premium χωρίς τη διαδικασία των διαγωνισμών και να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζουν τα έργα τους. Από την 1ηΙανουαρίου του 2017 το πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ θα πρέπει να στηρίζεται υποχρεωτικά σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Παρότι ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλος του έτους είναι ελάχιστος, εκτιμάται ότι αρκετά μεγάλος αριθμός επενδυτών θα προλάβουν να «μπουν» στο νέο σύστημα και, εξασφαλίζοντας  feed in premium, θα υλοποιήσουν τα έργα τους.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι θα καθυστερήσουν και δεν πρόκειται να γίνει ο πρώτος, έστω, διαγωνισμός πριν το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι – αν όλα πάνε καλά – νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου «διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1.1.2016 και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και τις διάφορες επιβαρύνσεις (διακοψιμότητα κ.λπ.) και φορολογία».

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να υποβάλλει προς την Ε.Ε. αίτημα παράτασης στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των ΑΠΕ, τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

energypress