Η προχθεσινή επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πρόσφατου νόμου για τις ΑΠΕ (Η Επιτροπή έκρινε ότι είναι σύμφωνος με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις) δημιουργεί κάποιες ελπίδες ότι θα υπάρξουν αιολικά έργα που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς του feed in premium μέσα στο 2016, ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο επενδυτικού κενού… διαρκείας.
Όσον αφορά το πρώτο «κεφάλαιο», δηλαδή την αξιοποίηση του νέου καθεστώτος, εκείνο που επείγει και αναμένει η αγορά είναι η υπογραφή άμεσα των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζονται οι φόρμες των Συμβάσεων που απαιτούνται με τον ΛΑΓΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ (Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης και Σύμβαση Συμμετοχής στον ΗΕΠ). Στη συνέχεια οι επενδυτές που έχουν ήδη υπογράψει Συμβάσεις Σύνδεσης θα υπογράψουν και τις νέες Συμβάσεις ώστε να κατοχυρώσουν το feed in premium και να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζουν τα έργα τους. Η διαδικασία αυτή (έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων και υπογραφή Συμβάσεων) πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μέσα στον εναπομείναντα ενάμιση μήνα του 2016, οπότε γίνεται σαφές το πόσο επείγον είναι να εκδοθούν άμεσα οι Υπουργικές Αποφάσεις.
Όσον αφορά το δεύτερο «κεφάλαιο», είναι γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ θα πρέπει να στηρίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Οι επενδυτές που μίλησαν στο energypress δεν «φοβούνται» τους διαγωνισμούς, αλλά το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ο πρώτος, έστω, διαγωνισμός.
Και τούτο διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης σε τέτοιες αλλαγές είναι καταστροφικά αργός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πρώτος διαγωνισμός δύσκολα θα πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι – αν όλα πάνε καλά – νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου «διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1.1.2016 και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και τις διάφορες επιβαρύνσεις (διακοψιμότητα κ.λπ.) και φορολογία».
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να υποβάλλει προς την Ε.Ε. αίτημα παράτασης στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των ΑΠΕ, τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.