1 τρισεκατομμύριο Watt ανανεώσιμης καθαρής ισχύος

Posted on Αυγούστου 09, 2018
Το επόμενο τρισεκατομμύριο θα έχει εγκατασταθεί το 2023 και θα κοστίσει 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το μισό του κόστους του πρώτου, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance.
 
Πήρε 40 χρόνια για τους αιολικούς και ηλιακούς παραγωγούς να εγκαταστήσουν το πρώτο τρισεκατομμύριο Watt παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το επόμενο τρισεκατομμύριο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια.
 
Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας της BloombergNEF, η οποία εκτιμά ότι η βιομηχανία έφθασε στο ορόσημο 1-terrawatt κάποια στιγμή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αυτό είναι σχεδόν ίσο με την εγκατεστημένη ισχύ των ΗΠΑ, μολονότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λειτουργούν με χαμηλότερο συντελεστή από τους παραδοσιακούς σταθμούς άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας και κατά συνέπεια αποδίδουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια στον ίδιο χρόνο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την κλίμακα της έκρηξης της πράσινης ενέργειας, η οποία έχει αντλήσει 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων για την εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων στην κλίμακα που λειτουργούν σήμερα.
 
Το BloombergNEF εκτιμά ότι η πτώση του κόστους αυτών των τεχνολογιών σημαίνει ότι το επόμενο terrawatt  ισχύος θα κοστίσει περίπου το μισό, 1.23 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα επιτευχθεί κάποια στιγμή το 2023.
 
800x-1
 
Παγκοσμίως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις πηγές ανερχόταν περίπου σε 6,2 terawatt το 2016, εκ των οποίων περίπου 1 terrawatt είναι εργοστάσια άνθρακα στην Κίνα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
 
Όπως όλα τα ορόσημα, η επίτευξη 1 terawatt είναι ένα αυθαίρετο σύμβολο που μόλις αρχίζει να ανοίγει την συζήτηση σχετικά με το πόση ανανεώσιμη ενέργεια θα συμβάλει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
 
Κάθε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με διαφορετικό «συντελεστή απόδοσης» (capacity factor), ένας δείκτης που συνδυάζει τόσο την αποδοτικότητα της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τη χρόνο λειτουργίας της.
 
Κατά μέσο όρο, τα αιολικά πάρκα έχουν συντελεστή απόδοσης (συντελεστή απασχόλησης/λειτουργίας) περίπου 34% παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν περίπου το ένα τρίτο του χρόνου, σύμφωνα με το BloombergNEF.
 
Ορισμένες από τις καλύτερες θέσεις έχουν συντελεστή άνω του 60%.
 
Για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά με τράκερς που ακολουθούν τον ήλιο, οι συντελεστές κυμαίνονται από 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 19% στις ΗΠΑ και 24% στην έρημο Atacama της Χιλής.
 
Συγκριτικά, τα εργοστάσια άνθρακα έχουν συντελεστή απόδοσης 40% και τα πυρηνικά μερικές φορές διπλάσιο.
 
Παρόλα αυτά, το 1 terawatt εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σηματοδοτεί σημαντική ανάπτυξη για μια βιομηχανία που σχεδόν δεν υπήρχε στις αρχές του αιώνα. Περισσότερο από το 90% όλων αυτών των μονάδων εγκαταστάθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, αντανακλώντας τα κίνητρα που πρώτη η Γερμανία έδωσε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθιστώντας τις χρηματοροές από επενδύσεις πράσινης ενέργειας διαφανείς τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους τραπεζίτες.
 
Οι ασιατικές χώρες απορρόφησαν το 44% των νέων αιολικών εγκαταστάσεων και το 58% των ηλιακών εγκαταστάσεων μέχρι σήμερα, ενώ η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων αυτών.
 
Η αιολική ενέργεια καλύπτει το 54% του πρώτου terrawatt, αλλά η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσει την αιολική στις αρχές του 2020. Η Κίνα έχει ηγηθεί παγκοσμίως στην εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας το 34% της παγκόσμιας ηλιακής ισχύος και θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη αγορά και για τις δύο πηγές ενέργειας, φθάνοντας τα 1,1 terawatt έως το 2050.
 
e-mc2.gr
 
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ