Η εκκρεμότητα για την επιστροφή των εγγυητικών παγώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Posted on Μαΐου 16, 2018

Σε σοβαρή τροχοπέδη για τη συμμετοχή επενδυτών στους διαγωνισμούς της 2ας Ιουλίου για την εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών εξελίσσεται η υπόθεση της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στα έργα που δεν επιλέγονται κατά τους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών με τους οποίους συνομίλησε το energypress, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαΐου και η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 5 Ιουνίου, χωρίς ακόμα να έχει λυθεί ένα θέμα που οι επενδυτές θεωρούν καθοριστικό, δημιουργεί αρνητικό υπόβαθρο για την ίδια την απόφαση των διοικήσεων των εταιρειών σχετικά με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Και ως εκ τούτου για αυτή καθεαυτή την επιτυχία των διαγωνισμών.

Εκείνο που ζητούν οι επενδυτές (το έχουν άλλωστε ζητήσει και επίσημα οι φορείς εκπροσώπησης του χώρου των ΑΠΕ) είναι μια επιχείρηση που έχει υποβάλει εγγυητική επιστολή για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ) να δικαιούται να της επιστραφεί, εφόσον συμμετέχει στην ανταγωνιστική διαδικασία και δεν επιλεγεί.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πράγματι δεσμευθεί στους φορείς των ΑΠΕ ότι σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει την επιστροφή των εγγυητικών στους αποτυχόντες που το επιθυμούν. Η επιστροφή της εγγυητικής πάντως, θα συνεπάγεται και απώλεια των όρων σύνδεσης του έργου ώστε να μην καταλαμβάνει ηλεκτρική χωρητικότητα που εμποδίζει άλλους επενδυτές να προχωρήσουν τις δικές τους επενδύσεις.

Παρόλα αυτά οι εβδομάδες περνούν και το θέμα παραμένει άλυτο, με το ενδιαφέρον του Υπουργείου να είναι βεβαίως τώρα επικεντρωμένο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στον πιλοτικό διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά, τον Δεκέμβριο του 2016, υπήρχε από πριν η σαφής πρόβλεψη επιστροφής της εγγυητικής.

energypress.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ